1324204341_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Nassim Nicholas Taleb: The Bed of Procrustes, Penguin Books, 2011

Pidin  matemaatikko, pörssimeklari Nassim Nicholas Talebin kirjoista Musta Joutsen ja Satunnaisuuden hämäämä. Siksi ilahduin, kun huomasin kirjakaupassa Talebilta uuden kirjan. Ostin sen isänpäivälahjaksi miehelle, joka ei ole isäni, mutta jota syystä ja toisestakin olen 90-luvun lopulta lähtien kutsunut isäksi.

Vasta kotona huomasin, että The Bed of Procrustes on aforismikokoelma.  Olen pitänyt Talebista hänen röyhkeytensä ja itsevarmuutensa vuoksi. Nyt röyhkeä ja itsevarma Taleb toteaa olevansa tietoinen tyylinsä aforistisuudesta. Totta puhuen hänen tyylinsä on pikemminkin vuolas kuin aforistisen niukka. Jotta hänen tekstinpätkänsä muuttuisivat aforismeiksi, niitä pitäisi hioa ja taas hioa. Mutta rönsyistään huolimatta Talebilla on hyviä ajatuksia – tässä muutamia, jotka olen vapaasti suomentanut:

Vedellä ja jäällä ei ole välimuotoa. Elämällä ja kuolemalla on – työn tekeminen.

Älä koskaan sano ei kahdesti, jos tarkoitat sitä.

Mainettasi vahingoittaa eniten se, mitä sanot puolustaaksesi sitä.

Miehekkyyden vastakohta ei ole pelkuruus, vaan teknologia.

On kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka haluavat voittaa ja niitä, jotka haluavat voittaa väittelyn.

Sosiaalinen media on erittäin epäsosiaalista, terveysruuat ovat epäterveellisiä, tietotyöläiset tietämättömiä ja sosiaalitiede ei ole tiedettä.

Teknologian ja orjuuden ero on, että orjat ovat tietoisia siitä, etteivät ole vapaita.

On koko ajan muistutettava itseään itsestäänselvyyksistä: viehätys on siinä, mikä jätetään sanomatta, kirjoittamatta ja näyttämättä. Vain mestari osaa hallita hiljaisuutta.

Puhumme palkkasotilaista, mutta muuten vapautamme ihmiset olemaan ottamatta vastuuta työstään sanomalla ”jokaisen on ansaittava elantonsa”.

Tiedon ongelma on, että on paljon enemmän ornitologien kirjoittamia lintukirjoja kuin lintujen kirjoittamia lintukirjoja tai lintujen kirjoittamia kirjoja ornitologeista.

Taloustiede on kuin kuollut tähti, joka yhä näyttää tuottavan valoa, vaikka tiedät, että se on kuollut.

Sinulla on vaikutusvaltaa, jos poissaoloosi kiinnitetään enemmän huomiota kuin toisten läsnäoloon.

Jos parjaajani tuntisivat minut paremmin, he vihaisivat minua vielä enemmän.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat tutustua Nassim Nicholas Talebin ajatteluun, mutta joilla on vain vähän aikaa lukemiseen. Jos aikaa on enemmän, kannattaa mieluummin tarttua Mustaan joutseneen tai Satunnaisuuden hämäämään.

Hanna-Leena Ylinen

julkaistu myös Elonkehän verkkolehdessä 17.12.2011