eikun.jpg

Petri Toiviainen on henkilöstöhyvinvointiin erikoistunut kauppatieteiden maisteri ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kehittämän omauraluokan opettaja. Hän on vuonna 2002 julkaissut kirjan EIKU eli uskalla huomata (kust. Myllylahti, p. (08) 737 106), josta alla olevat ajatukset ovat. EIKU on trilogian ensimmäinen osa, seuraavan on tarkoitus ilmestyä ennen joulua.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

TYÖMAFIASTA

 

"Hitto, kun on paljon töitä rästissä"

eiku

Hitto, kun on paljon relaamista ja joutenoloa rästissä.

 

 

MIEHISYYDESTÄ

 

"Iso mies ja vielä itkee"

eiku

Iso mies, eikä vieläkään osaa itkeä.

 

 

HYVINVOINNISTA

 

"Joka kuuseen kurkoittaa, se katajaan kapsahtaa"

mutta

Joka syvälle itseensä uskaltaa kurkistaa, sille taivaatkin aukeavat.

 

Vauraus on mielentila.

 

Mikä on vahvuuden vastakohta? No se on kovuus. Mitä heikompi ihminen on, sitä vähemmin hän kykenee itselleen sallimaan ja  tunteitaan kokemaan. Tai vaikka parisuhteessa lämpöä vastaanottamaan.

 

 

MEDIKALISAATIOSTA

 

Nopein keino tuntea sitä, että lapsuuden ympäristöni kehui minua, ei ollut  välinpitämätön ja hyväksyi minut tunteineni ja tarpeineni sellaisena kuin  olin, on ottaa vähän alkoa. Mutta siinä kannattaa olla aika varovainen,  ettei tule niin kovaa krapulaa, että huudot, paheksunnat ja hylkäykset  tuntuisivat krapulassa liian pahalta ilman lisää alkoa.

 

Alkoholiongelma.  Ei sellaista ole olemassa.  Mutta alkoholiseuraus on  olemassa ja tulee olemaan niin kauan kuin tunteet sanktioidaan.

 

 

USKONTOMAFIOISTA

 

Kumpi on vaarallisempi? Mies, joka heiluu hulluna humalassa vai mies, joka heiluu hulluna jumalassa? Toisen yhteiskunta tuomitsee, toista kantaa kultatuolissa.

 

Pelot ensimmäisenä loivat jumalat. Keitä ovat lapsen kaikki kaikessa; kaikkivoivat? Isät meidän vaiko meidän isät? Pelkkä ikä tai aika ei sitä muuta.

 

 

HESUS HERNANDES

 

Kyse on aina vain vallan väärinkäytöstä eli väkivallasta. Kirkot ovat aina ja kaikkialla omineet itselleen valtaa pelottelemalla ihmisiä.

 

Hesus Hernandes oli sitä vastaan. Tappoivat hänet. Sitten käänsivät vapautumisen neuvot laeiksi ihmisiä pelottelemaan. Hirveä ja julma strategia ja tragedia.

 

 

TYRANNEISTA

 

Voiko olla mitään julmempaa ja epäinhimillisempää kuin se, että lapsi ensin hakataan, hylätään ja tuomitaan tilanteeseen, missä millään ei lapsesta tunnu olevan enää mitään väliä - ja sitten vielä tuomitaan hänet siitä, että hänelle ei millään näytä taikka tunnu olevan mitään väliä.

 

Moni sellainen asia, jonka esimies tekee alaiselleen rauhan ajan armeijassa, olisi rikosoikeudellisesti rangaistava teko, jos sen tekisi siviilille: nöyryyttämistä, alistamista, pakottamista, itsemääräämivallan viemistä, fyysistä ja henkistä väkivaltaa.

 

"Kunniakasta on kärsiä ja kuolla"

eiku

Kunniakasta on sallia itselleen hyvinvointi ja sitä kautta tahtomattaankin  tartuttaa omaa hyvinvointiaan aitoihin lähimmäisiinsä.

 

 

TUNTEISTA

 

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Jaettu suru on puolitettu suru. Vihan  alkuperäiseen aiheuttajaan kohdistettu viha neutralisoi sen ja on siten  kymmenkertainen onni niin itselle kuin aidoille läheisillekin.

 

 

Tekstit on valinnut Petri Toiviainen.