vastalauseita_kansi__uusi-normal.jpg

Eino Vastaranta toteaa blogissaan kustantajan tiedotetta lainaten esikoiskokoelmansa Vastalauseita (Pilke-kirjat, 2012) olevan vuoden odotetuin aforismikirja. Tai seitsemän vuoden odotetuin, "ainakin se itse eniten odottamani", hän tarkentaa. Vastaranta aloitti aforismien tallentamisen Arina-blogiinsa vuonna 2005.

Aiemmin olen tutustunut Vastarannan ajatuksiin vain satunnaisesti mm. antologiassa Tiheiden ajatusten kirja (toim. Sami Feiring, Pilke-kirjat 2011) sekä raide- ja kirjastoaforismeina. Vastarannan vastaansanomattoman ja nokkelan yhteiskuntakriittisyyden ansiosta yksittäisiä aforismeja on näistäkin jäänyt mieleeni:

”Luonnon, eläinten, lasten, köyhien, puolustuskyvyttömien suojelijoita sanotaan toisinajattelijoiksi. Pistääkö ajattelemaan?”

”Olemme kaikki samassa veneessä, sanovat soutajille.”

Kirjan luettuani tutustuin myös Arina-blogiin. Blogia selatessa on kiinnostava miettiä kokoelman rakentumista, sillä kaiken kaikkiaan noin 1 300 aforismista kirjaan on mahtunut kolmisen sataa.

Kokoelmaa silmäillessä huomaa Vastarannan onnistuneen pitämään aforisminsa lyhyinä, sillä pisimmätkin ovat alle kahden rivin mittaisia. Joskus aforismiksi riittää yksi sana. Perinteiden ja sopivaisuussääntöjen kahleet Vastaranta on tiivistänyt näin:

”Etikettinki.”

Vastaranta kirjoittaa painavaa asiaa kevyesti. Kirjaa lukiessa on vaikea ahdistua, kun samalla hymyilyttää. Vastarannan viesti on silti äärimmäisen vakava:

 ”Tulevat sukupolvet, tulevatko ne enää?”

 Kirjan teemoja ovat mm. luonto, ilmastonmuutos, uskonto ja yhteiskunta. Vain yhdeksäs osio saa otsani hiukan rypistymään – miksi tähänkin kokoelmaan on kirjoitettu kirjoittamisesta? Osuvia sivalluksia löytyy silti näistäkin:

”Sana on vapaa, kunhan ajatukset ovat hyväksyttyjä.”

”Teräväkielinen katkaisee helposti kaulansa.”

Jos kokoelmasta pitäisi poimia yksi aforismi, valitsisin tämän, koska se on oudolla tavalla lohduttava:

”Miksi huolehtia huomisesta, jota ei ehkä tulekaan?”

HANNA-LEENA YLINEN

 

Vastalauseita-kirja erikoishintaan Aforismiblogin lukijoille, ks. tarjous (voimassa 31.5.2012 asti).