Vuoden 2014 aforismikirjaksi valittu Johannes Ojansuun aforismikirja Katoavaisuuden aineisto


ojansuu_kansi.jpg


Vuoden aforismikirja valittiin nyt kymmenennen kerran. Vuosittain vaihtuvaan kolmihenkiseen valitsijaraatiin kuuluivat tällä kertaa kirjailija, toimittaja Karo Hämäläinen, kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen ja kehitysjohtaja el., runo- ja aforismiaktiivi Varpu Rauhala. Palkittu saa kunniakirjan.


Raadin perustelut:

Johannes Ojansuu on onnistunut yhdistämään kielessään filosofisen tarkkuuden ja runollisen vapauden. Katoavaisuuden aineisto on hiottu kokonaisuus, joka kohtaa lukijan tuoreella oivaltavuudellaan. Ojansuun aforismit syväluotaavat ihmisyyttä sen koko laajuudessa, myös elämän selittämätöntä ja tyhjää tilaa.

Ojansuu on tehnyt filosofin urallaan pitkän työrupeaman filosofian kansanomaistamiseksi, ja Katoavaisuuden aineiston aforismeja voi pitää vuosikymmenten mittaisen ajattelun synteesinä. Aforismeissaan Ojansuu antaa lukijalle mahdollisuuden olla filosofisen kysymisen äärellä, mikä tuntuu tihentyvän hänen aforismiinsa: ”Kysymyksien tarkoitus on valo. Vastaukset loistavat poissaolollaan.”


Muista vuonna 2014 ilmestyneistä aforismikirjoista nousivat esiin käännösaforistiikan osalta Achille Chavéen Keitteitä ja valittuja runoja (suom. Aki Räsänen) ja kotimaisesta aforistiikasta Asko Ahosen Epävarmuuden aika.


Johannes Ojansuu

Hämeenlinnalainen filosofi ja kirjailija Johannes Ojansuu (s. 1961) tunnetaan aktiivisena filosofisen ajattelun ja kulttuurikeskustelun herättelijänä. Hänen luotsaamansa Perjantai-Parlamentti -keskustelut kannustavat vapautuneeseen pohdintaan yhteisistä yhteiskunnallisista asioista. Hänen filosofisia teoksiaan ovat Pyhyys – rajalla oleva ihminen ja Lankeemus. Hänen uusinta tuotantoaan on artikkeli "Terapeuttisesti suuntautunut filosofinen keskustelu" teoksessa Filosofi tavattavissa. Ajatuksia filosofisesta elämästä. (Niin & Näin). Ojansuu valmistelee väitöskirjaa filosofisen antropologian alueelta.


Aforismeja teoksesta Katoavaisuuden aineisto:


Vain metsä johon voi eksyä on turvallinen.


Vuosi vuodelta muistutat yhä enemmän sitä mikä jäi sanomatta.


Valo ilman varjoja. Autiomaa.


Halusi kuolla, mutta pienissä erissä.


Julkisuus ei anna anteeksi ja siitä se kirjoittaa.


Me emme tiedä onko se totta. Me elämme siinä uskossa.


Avaat kämmenen, helmi putoaa. Olet vapaa.


Etsii ihminen oikeaa paikkaa ja hetkeä. Sitä ei tule ja siihen se menee.


Elämän suola. Siksi jano.Katoavaisuuden aineisto on ilmestynyt keväällä 2014 Into Kustannuksen ja Suomen aforismiyhdistyksen Pilke -julkaisusarjassa.


ojansuu2.jpg

Johannes Ojansuu Turun Kirjamessuilla 2014.  [kuva: Marko Laihinen]