Amor | Kivimäki, Arto | 9789512349715

Jo muinaiset roomalaiset… Tämä tuttu hokema tulee mieleen lukiessani kädessäni olevaa Arto Kivimäen teosta AMOR – LATINAA RAKKAUDESTA (Karisto 2000).

Arto Kivimäki (s.1963) on antiikin tuntija, kääntäjä ja kirjailija. Hän on yksin tai yhdessä muiden kanssa kirjoittanut lukuisia antiikin ajoista kertovia kirjoja.
 
Kivimäki on koonnut kirjaansa rakkausaiheisia latinankielisiä sitaatteja suomennoksineen antiikin Roomasta, jossa rakkauteen ehdittiin jo ennen meitä paneutua perin pohjin.
 
Esipuheessaan Kivimäki sanoo, että Rakkaus ja Rooma ovat aina kuuluneet yhteen, eikä ihme, sillä onhan Rooman latinankielinen muoto Roma takaperin luettuna amor. Tämän huomasivat jo muinaiset roomalaiset, kuten seuraava antiikista säilynyt palindromi osoittaa: Roma tibi subito motibus ibit amor; ”Rooma, nopsaan rientää luoksesi rakkaus.”
 
Kirja sisältää sitaatteja 22:lta antiikin Rooman ajattelijalta. He ovat miehiä yhtä naista, Sulpiciaa, lukuun ottamatta. Lisäksi on tekstejä raamatusta. Eräs niistä on tuo kaikissa vihkiäisissä kuultu Kor.1, 13:4-8 (Rakkaus on kärsivällinen…). Raamatun hienoja eroottisia kohtia ei meidän saarnastuoleistamme kuule. Kristillinen kirkkohan on tehnyt kaikkensa aistillisten ilojen tukahduttamiseksi ja siinä aika hyvin onnistunutkin.
 
Näitä antiikin viisaiden ajatuksia lukiessa huomaa, että kautta aikain naisilla on ollut paljon valtaa. He ovat pyörittäneet miehiä mielin määrin oman mielensä mukaan.
 
Voi tietysti olla niinkin, että näitä tekstejä ovat rustanneet vain säälittävät surkimukset kun sen sijaan tosimiehet ovat tehneet eivätkä leperrelleet. Hyvin ajattomilta nämä antiikiin ihmisten tuntemukset kuitenkin tuntuvat. Valitsen niistä tähän muutamia makupaloja, vain suomennoksina:
 
 
Ilman leipää ja viiniä rakkaus jäähtyy. Terentius
 
Nainen on kyllin kaunis, jos yksikin mies häntä rakastaa. Propertius
 
Että sinua rakastettaisiin, ole rakastettava. Ovidius
 
Rakkaudessa muoto on aina arvostetumpi kuin sisältö. Publilius Syrus
 
Tätäkö siis on olla rakastunut? Tähän verrattuna kyntäminenkin on mukavaa. Plautus
 
Rakastuneena et ole järkevä, ja jos toimit järkevästi, et voi olla rakastunut. Publilius Syrus
 
Parempaa kuin viini ovat rintasi. Raamattu, Laul. 1:1
 
Lähdin illalla ja jätin sinut yksin halutessani salata himoni poltteen. Sulpicia
 
Minä en voi elää ilman sinua enkä sinun kanssasi enkä osaa päättää mitä tehdä. Ovidius
 
Aviovuoteessa nukkuva sanoo, ettei mikään ole parempaa kuin poikamieselämä. Joka ei nuku aviovuoteessa, vakuuttaa, että vain aviossa ovat asiat hyvin. Horatius
 
Siveiden ainoa lohtu on avioliitto. Tacitus
 
Jos sydämesi on kerta kaikkiaan niin kiintynyt johonkin naiseen, että päätät mennä naimisiin, sinun on nöyrin niskoin annettava valjastaa itsesi ikeen alle. Eikä nainen säästä häntä rakastavaa. Kuinka tulisesti hän itse rakastaakin, hänelle tuottaa mielihyvää rakastavan miehen kärsimys ja köyhtyminen. Erityisen huonosti avioliitto sopii sinulle, jos satut olemaan sellaista naisten halajamaa kilttiä ja hyväluonteista ihanneaviomiestyyppiä. Koskaan et voi antaa kenellekään mitään jos vaimosi on eri mieltä, et voi myydä mitään jos vaimo on kauppaa vastaan, et voi ostaa mitään jos vaimosi ei anna lupaa. Hän päättää, mistä pidät ja mistä et. Hän sulkee vanhalta ystävältäsi oven, josta tämä sentään kulki jo ennen kuin parta alkoi kasvaa. Juvenalis
 
Pysykää kaukana täältä moralistit. Ovidius
 
Oikullinen ja muuttuvainen on aina nainen. Vergilius
 
Synkäksi muutut jos yksin jäät. Ovidius
 
Viha ei missään ole niin julmaa ja katkeraa kuin rakkaudessa. Propertius
 
Silmät vaivihkaa aloittavat rakkauden, seurustelu sen saattaa päätökseen. Publilius Syrus
 
Sanotaanhan, että ruusu kukkii piikkisessä varressa. Hieronymus
 
 
RAIMO KOIVISTOINEN