1245862187_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Matti Rauhaniemi (s. 1954) vääntää aforismeja rautalangasta – kirjaimellisesti. Hän työskentelee kehitysvammaisten taide- ja tekstiilityöpajassa Luovillassa, Helsingissä, jossa hän tekee muun muassa eläimiä ja aforismeja rautalangasta. Hän myös piirtää ja maalaa. Rauhaniemellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä, lisäksi hän ollut mukana yhteisnäyttelyissä. Hänelle on myönnetty apurahoja (Suomalais-islantilainen kulttuurirahasto ja Suomen kultuurirahasto, 2005) ja palkintoja (Minun haaveeni, Kehitysvammaliitto 2004 ja Wärjäämön kesänäyttely 2007, Tampere). Rauhaniemi on myös kirjoittanut Luonto huutaa -teoksen tekstit.

”Kuuntelin jo lapsena radiosta päivän mietelauseita. Siitä se kiinnostus aforismeihin varmastikin lähti. Teen rautalangasta sekä omia aforismejani että tuttuja sananlaskuja. Omat aforismini ovat syntyneet ajan mittaan – ”iällä ja ajalla”.” (Matti Rauhaniemi Aforismiblogille)

”Matti Rauhaniemi on kiinnostunut taiteesta ennemmin kuin taidekäsityöstä. Uniikit maalaukset ja veistokset syntyvät varmalla kädellä, mutta sarjatyö ei sytytä. Mitä vapaammat kädet hänellä on työskennellä, sitä upeampia tuloksia syntyy. Teoksissa näkyy taito havainnoida ympäristöä tarkasti. Parhaimmat teokset ovat käsitetaidetta ja Matilla onkin ollut useita yksityisnäyttelyjä. Matti Rauhaniemi on keksijäluonne, jolta luonnistuu myös tekniset innovaatiot. Hiljaisen ja kohteliaan miehen ajatuksiin voi tutustua myös kirjoitusten ja musiikin välityksellä.” (henkilöesittelystä)

 1245862334_img-d41d8cd98f00b204e9800998eMatti Rauhaniemen aforismeja:


ole oma itsesi, ole monsteri, ole optimisti

et voi mennä rajan taa ilman passia

joskus voi sanoa ei maistu nyt

tässä ajassa on moni uni totta

et voi sanoa kahta sanaa yhdellä kertaa

sama se nämä ne

aurinkoa et voi omistaa, se on kaikkien maallisten yhteistä omaisuutta, päivä eläimien ja ihmisten

jos teet sen kerran, voit tehdä toisen kerran mutta et äärettömyyksiin

vielä paljon edessä onMatti Rauhaniemi

Valokuvat: Sami Feiring