[sitruunalumilyhtyja_thumb.jpg]

 

Suomen aforismiyhdistys on valinnut vuoden 2008 aforismikirjaksi Tiina Lehikoisen teoksen Sitruunalumilyhtyjä. Kirjan on kustantanut ntamo.

 

Vuoden aforismikirja valittiin nyt neljännen kerran. Aiemmin on palkittu Markku Envallin, Olli Hyvärisen ja Jarkko Laineen teokset.

 

Valinnan teki yhdistyksen nimeämä kolmihenkinen raati, johon kuuluivat kirjailija Olli Hyvärinen, kirjallisuuskriitikko Ritva Kolehmainen ja yhdistyksen sihteeri, aforisti Ari Vienonen. Raadin äänivallattomana sihteerinä toimi yhdistyksen puheenjohtaja Sami Feiring.

 

 

Raadin perustelut

 

Raati perustelee valintansa näin:

 

”Tiina Lehikoisen aforismikokoelma Sitruunalumilyhtyjä liikkuu kielen ja mielen rajamaastossa etsiessään aforistisen ilmaisun rajoja niin muodon kuin sisällön tasolla. Kirja teksti on sekä lyyristä että älyyn vetoavaa, se haastaa lukijan vuoropuheluun ja lukukertojen myötä täydentyvään lukukokemukseen. Teoksen teemoja ovat muun muassa totuuden suhteellisuus ja muut tieto-opilliset kysymykset, näkökulma on vahvasti feministinen.

 

Sitruunalumilyhdyissä yksittäiset aforismit laajentuvat aforistisiksi sarjoiksi, joista muodostuu jäsentynyt ja johdonmukainen kokonaisuus. Tekstin ajoittainen fragmentaarisuus ja taitollinen väljyys tuovat ilmaisuun ilmavuutta ja antavat tilaa lukijalle. Sitruunalumilyhtyjä on omaperäinen ja merkittävä puheenvuoro aforismin uudistamiseksi ja lajityypin kehittämiseksi.”

 

 

Tiina Lehikoinen

 

Kirjailija ja kirjallisuuskouluttaja Tiina Lehikoinen (s. 1982) on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopiston Taiteiden tutkimuksen laitokselta. Vuonna 2008 ilmestynyt aforismikokoelma Sitruunalumilyhtyjä on Lehikoisen esikoisteos. Hän on myös julkaissut lorutyylisiä tekstejä sisältävän teoksen Käyttölaulelmia paperiveneille ja muille pääjalkaisille (2008), joka on Maija Lehikoisen kuvittama.

 

Tiina Lehikoisen runoja on julkaistu useissa lehdissä, muun muassa Kaltiossa, Kerberoksessa, Lumoojassa ja Tuli&Savussa, lisäksi hän on kirjoittanut tieteellisiä artikkeleita. Lehikoinen valmistelee parhaillaan toista aforismikokoelmaansa. Esikuvikseen aforistikkoina hän on maininnut Paavo Haavikon ja Mirkka Rekolan. Lehikoinen pitää blogia osoitteessa http://potpuri.blogs.fi .

 

 

Aforismeja Tiina Lehikoisen teoksesta Sitruunalumilyhtyjä:

 

 

Ritualisoidut tilat, rajojen lumo.

 

Mytty käsissä änkytän pistettä.

 

Harharetki, ehkäpä se juuri on minän mahdollisuus. Kaikki ne purjeet, repeytyvät, pisteittä kädet, köleistä pimeä.

 

Tahritaan ruudut näkyviin rikkomalla iho, kuka on sarana?

 

Sanat eivät tarkoita, eivät tietenkään. Ne tapahtuvat, tarkoittamattakin.

 

Puut, yhdenmittaiset maiseman kanssa. Muuttuvat epäilyttäviksi, luotisuorat, riisutut.

 

Aaltoja, silmä sen suolan tekee. Ja saarekkeen. Majakan. Sinne mentävä niiden, joilla valo.

 

Heität siis koiraa kivellä? Itseäsi heität.

 

Silmien määrä, neulallakin.

 

Liikaa yksityiskohtia, nyt jo yhdentekevät, on puhuttava nopeammin.

 

Tilke, muuri, rajapinta. Iholta löysit ensi kertaa itsesi.

 

Näköisyys ei tee todeksi. Laudat taloa. Nauloitta.

 

Sydäntä et voi pysäyttää, etkä kättä. Siinä totuusehdot matkalle.

 

 

 

Vuoden aforismikirjat

 

Vuosi

Tekijä

Teos

2005

Markku Envall

Ja Job antaa anteeksi

2006

Olli Hyvärinen

Vielä kerran tulee toisenlainen aika

2007

Jarkko Laine

Kolmas mustakantinen vihko

2008

Tiina Lehikoinen

Sitruunalumilyhtyjä

  

 

Lue myös Tiina Lehikoisen tuore haastattelu.