pauli kohelo

Syksyn salaperäinen kohuteos on Pauli Kohelon Ohessa tilinumeroni. Sen tekijäksi on arvuuteltu mm. Kari Hotakaista. Kirjoittaja on kuitenkin monille kielille käännetty brasilialainen menestyskirjailija Paulo Coelho, jolta on vuonna 2007 julkaistu mietekokoelma ELÄMÄ Kauneimmat mietelauseet. Voiko se olla mahdollista? Aiheellinen kysymys, mutta kyllä se on, kun kysymys on Coelhosta, joka sanoo teoksessaan Brida: Suurinta ihmisen elämässä on mysteerin hyväksyminen.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Coelho on harrastanut okkultismia eli salatiedettä, johon kuuluu mm. alkemiaa, magiaa ja spiritismiä. Niiden avulla hän on porautunut syvälle itseensä. Hänellä on sivupersoonia aivan kuten hänen teoksensa Brida päähenkilöllä on kaksi toista puoliskoa. Sivupersoonan syntyminen voi johtua traumaattisista lapsuuden kokemuksista. Coelholla oli niitä. Kun hän kiinnostui kirjallisuudesta, hänen insinööri-isänsä ei hyväksynyt sitä vaan toimitti pojan kaksi kertaa mielisairaalaan.

 

Coelho on sanonut, että hänen suurin saavutuksensa on ollut jakaa sielunsa eri kulttuureista olevien lukijoiden kanssa. Meille suomalaisille brasilialainen sielunmaisema on erityisen läheinen. Ajatellaanpa vaikkapa sambaa ja kaunista jalkapalloa, jotka innoittavat ja yhdistävät meitä.

 

Käynti Suomessa vuonna 2002 oli Coelholle hyvin merkittävä. Jollakin tavalla sieluni on käynyt täällä aikaisemmin, hän kertoi. Tässä uutuuskirjassa Coelho kertoo itseen menemisestä ja miten hän löysi itsestään Pauli Kohelon. Pauli (pelkän etunimen käyttäminen tuntuu luontevalta) on ristijärveläinen metsuri, jonka teos on kirjan takakannen mukaan hienovarainen sekoitus mietelmää, omaelämäkertaa ja filosofista pohdintaa ihmisen osasta tässä maailmankaikkeudessa. Kohelo ponnistaa realismista, mutta ei jää siihen vaan kurottautuu kohti korkeuksia. Rajoja rikkova teos on samaan aikaan sekä Graalin malja että iso tuoppi.

 

Matkustaminen maailman eri puolilla on tärkeä aihe Coelhon kirjoissa. Hän ei ole sidottu paikkaan eikä aikaan. Coelho teki aikoinaan pyhiinvaellusmatkan Santiago de Compostelaan keskiaikaisten pyhiinvaeltajien reittiä pitkin. Pauli kertoo kirjassaan pyhiinvaellusmatkasta Ristijärveltä Tuurin kyläkauppaan, matkaa <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />387 kilometriä.

 

Coelhon mukaan luonteenomaisinta hänen teoksilleen on, että tunnemaailma ja fyysinen maailma ovat niissä täysin sekoittuneet. Näin on myös Paulin teoksessa, josta pieni lainaus: "Vapaus on vaikea asia, niin moni sitä tavoittelee, mutta sen saatuaan ei mitään osaa sillä tehdä. Suhosen veljeksistä vanhin, Kalervo, istui miestaposta kuusi vuotta, Vapauduttuaan Pelson vankilasta hän seisoi tienposkessa, ihmetteli Luojan isoa taivasta, tunsi sen alla valtavaa pienuutta eikä osannut tehdä mitään. Pakkasta oli 34 astetta. Kalervon löysi läheisen maatalousoppilaitoksen opettaja Pekka Kuukasjärvi, joka kantoi vapaan miehen oppilaitoksen saunaan sulamaan."

 

Coelholle ei ole tärkeää raha ja valta vaan rehelliset ihmissuhteet. Hän on sanonut: "Vaikka olisin kirjoittanut omistuskirjoituksia seitsemän tuntia tauotta, olen täynnä energiaa. Nautin siitä, sillä se on osoitus rakkauden uskomattomasta voimasta." Kirjan humoristinen nimikin haluaa pistää rahan tavoittelun naurun alaiseksi.

 

Coelho on löytänyt kirjansa kustantajaksi Kustannusosakeyhtiö Siltalan. Se onkin mainio valinta, onhan Coelho sanonut, että hänen kirjansa rakentavat siltaa eri kulttuurien välillä.

 

Palaan vielä tuohon arveluun, että Hotakaisen Kari olisi kirjan takana. Coelhon sankari Valon soturi opettaa, että maailma on kotimme, kaikkeus on kotimme, olemme osa kaikkea ja kaikki on meissä. Niinpä tietynlaiset yhtäläisyydet tässä Kaiken Olevaisen maailmankaikkeudessa ovat luonnollinen osa todellisuutta. Niitä voidaan siis löytää myös Paulilta ja Karilta. Perehtyminen kirjan sisältöön kuitenkin karsii epäilyn siltä, kuka olisi sen tekijä. Seuraava vertailu osoittaa, että se ei ole Hotakainen.

 

Pauli kertoo talonhankinnastaan näin:

 

"Talo on paitsi rauhan ja levon tyyssija myös eräänlainen heijastus asujan sielusta. Tämän vuoksi normaalit talomallit eivät aivan kohdanneet meidän sisämpäämme. Lopulta löysimme Kastellin Härdelli-mallistosta erään talon, jonka arkkitehti Eeva-Kaarina Lindberg tuunasi meille sopivaksi. Juttelimme Eeva-Kaarinan kanssa kuusitoista tuntia, joimme yrttiteetä ja otimme yhteyksiä Kaikkeen Olevaiseen ja Pizzeria Bambuhouseen, joka oli juuri avannut ovensa ristijärveläis-turkkilaisin voimin. Ristimme talon Häikäistykseksi, koska sen kuparinen päätyseinä heijastaa mystistä valoa luonnonkiviselle terassille. Talossa on seitsemän makuuhuonetta, oleskelutila, kirjasto, kodinhoitohuone, talonhoitohuone, omahoitohuone, yleishoitohuone, torni sekä talomme ydin, jota kutsumme Vapaaksi tilaksi. Tämä jugend-joonialainen tila on varattu mietiskelyyn, joogaan ja avaraan ajatteluun."

 

Ihminen on kokonaisuus, materiaa ja henkeä, ruumista ja sielua, Pauli sanoo kauniisti. Niinpä hän päästyään pyhiinvaellusmatkallaan perille Tuuriin toteaa, että "ainahan sitä löytyy käyttöä pihatrimmerille, sadettajalle, pihatontuille, viinipullon jäähdyttäjälle, matkatelevisiolle, hiustenkuivaajalle, ekspressokeittimelle, pienkoneiden laturille ja ylimääräiselle digiboksille…"

 

Hotakainen sen sijaan ei ymmärrä tällaisten asioiden päälle. Hän on sanonut v.2002 antamassaan haastattelussa: "Minä etsin tavallisinta taloa, joten käydessäni Lappeenrannan asuntomessuilla sain hirveän raivokohtauksen. Oli hyvä, että minulla oli kolumnipalsta, jolla saatoin marinoida raivotilanteita. Sain yksilöllisyydestä tarpeekseni. Monta kertaa se tarkoitti epäkäytännöllisyyttä, rumuutta, pompöösejä vitun erkkereitä ja saatanan tähtitorneja, missä kukko heiluu ylhäällä, sekä helvetin pihatonttusysteemejä."

 

Pauli on liittänyt elämänkaarensa kuvauksen yhteyteen kaksi mietelmäjaksoa. Hän kirjoittaa: "Mietelmä, jota myös aforismiksi kutsutaan, on haaste ja testi kirjoittajalle. Se mittaa taidon ja tiedon, siinä kiteytyy kauniilla tavalla kaikki se, mitä olet elämässäsi elänyt ja kokenut." Seuraavassa näytteitä syvämietteistä:

 

Saat sen mistä luovut.

Luovut siitä minkä saat.

Sen menetät minkä haluat.

Sen haluat minkä menetät.

Palauta se minkä otit.

Niin saat takaisin trimmerisi,

jonka olit unohtanut Ristijärven Shellille.

 

Niin paljon teitä

jotka vievät harhaan.

Niin paljon polkuja

joiden päätä ei näy.

Niin paljon liittymäkaistoja

joista ei ota selvää.

Niin paljon tasoristeyksiä,

joissa ihminen hätääntyy.

Niin paljon tunnetta, niin vähän ohituskaistoja.

 

Aurinko. Maa. Kuu. Vesi.

Elementit joiden kanssa elämme.

Eilen tuli lisää elementtejä.

Talotehtaalta.

Ihmispolo menee sekaisin.

 

 

KALEVI KIPRAKKA

 

 

Kustantajan välittämässä valokuvassa on Pauli Kohelo opiskeluajoilta.