1583941.jpg

Kuluneena keväänä Pirkkalan kirjasto järjesti yhdessä kunnan koulujen kanssa Vinkkiviikot-kirjallisuustapahtuman. Kirjailijavierailujen, videoitujen kirjaesittelyjen ja muun touhun ohella mukana oli myös kirjasto- ja kirjallisuusaiheinen aforismikilpailu peruskoulujen ala-asteiden oppilaille. Koulujen opettajat perehdyttivät oppilaat muun muassa esimerkein aforismin käsitteeseen, ja tämän jälkeen tehdyistä kilpailutöistä esiraati valitsi jatkoon 17 parasta ja finaalissa näiden joukosta valittiin voittaja ja viisi muuta palkittua. Kuudesta parhaasta kirjasto on tehnyt kirjanmerkkejä jaettavaksi asiakkailleen.

Vinkkiviikkojen organisaattorina toimi kirjastonhoitaja Reetta Saine. Kouluissa kilpailu järjestettiin opettajien johdolla. Esiraadissa olivat Reetta Saine ja Jouni Lehtinen, joka on myös Suomen aforismiyhdistyksen perustajia. Lopulliset voittajat valitsi yhdistyksemme puheenjohtaja Sami Feiring. Opettajapalautteen perusteella koululaisten oli aluksi hieman hankala omaksua aforismin käsitettä, mutta esimerkkien jälkeen lauseita alkoi syntyä. Mainoshenkisiä lauseita syntyi monelta, mutta voittaneiden mietelmien perusteella aforismin idea on auennut joillekin hienosti.

Kilpailun voittajaksi valittiin Milla Valon (4.lk) aforismi

    Perhosesta lukutoukka.

Muut palkitut olivat:

    Kirjastoauto kiertää.
    Kuten myös ajatuksesi, jos luet. 

    Henri Kaivanto (2.lk)

    Kirjastossa suu suppuun
    ja kirjat nippuun.

    Aino Tikka (4.lk)

    Kun luet
    pääset toiseen maailmaan.

    Nelli Kulonpää (4.lk)

    Kirjan lukeminen on kuin lukisi kirjoittajan mieltä.

    Anonyymi (6.lk)

    Hyvät kirjailijat ovat arvokkaita,
    mutta heidän kirjansa ovat korvaamattomia.

    Olli Mustakoski (6.lk)

Pirkkalan kirjaston ja koulujen pioneerikokeilu osoittaa, että sopivasti aktivoimalla ja virittämällä aforismien syntyä ei tarvitse odottaa viisikymmenvuotiaaksi.