kekkonen_omakuva.jpg


Syksyllä 1979 ilmestyi nimimerkki Simo Sakarin valikoima ja Maarit Tyrkön toimittama ajatelma- ja aforismikokoelma Sivalluksia (Otava 1979). Vuonna 1982 otetussa toisessa painoksessa nimimerkin taustalla olevaksi henkilöksi paljastettiin silloin jo tehtävästään luopumaan joutunut presidentti Urho Kekkonen.


Jo nimi ja vielä alleviivaten esipuhe osoittavat ironian ja satiirin olleen UKK:n kiinnostuksen kohteena. Keräämiään sitaatteja hän käytti kirjoituksissaan ja puheissaan, niiden pääpaino on politiikassa, mutta kokoaja uskoi niistä monien olevan sovellettavissa jokapäiväiseen elämään. Esipuheen lopussa kirjoittaja toivoo ironian ja satiirin sekamelskan lukijalta huumorintajuista mieltä. Jälkiviisas lukija on kuitenkin huomaavinaan sekä esipuheesta että vuoden 1982 painoksen jälkikirjoituksesta nimimerkin synnystä, että nämä käsin mustakantiseen vihkoon kerätyt sivallukset eivät olleet vähimmässäkään määrin itseruoskintaa. Sitaatteja itseltään UKK on kelpuuttanut mukaan pari. Vaikka aforismit häntä kiinnostivatkin, hänen oma tyylinsä oli paljon laveampaa ja sanaliaampaa. Kokoelman loppuun onkin sijoitettu muutama kasku ja joukko sananlaskuja.


Kirjan piirroskuvitus oli Henrik Tikkasen tekemää, kirjan ensimmäiset neljä hahmoa huitovat ruoskalla, viidentenä ruhtinas kirjoittelee sulkakynällä.


Kirjan jokaisella luvulla on motto, niistä saa hyvän käsityksen minkälaiset mietteet kokoajaa ovat kiinnostaneet. Koko kirjan motoksi on valittu Goethen lausuma: Onko olemassa viisautta tai tyhmyyttä, jota ei joku toinen olisi jo aikaisemmin sanonut. Lauseella on henkistä sukulaisuutta hänen puolisonsa Kiteitä-kokoelman mottoon. Siinä missä Sylvi Kekkonen kirjallaan puolustaa yleispätevien oivallusten henkilökohtaista muotoilua, puoliso päätyy ammentamaan viisautta suoraan alkulähteistä.


Valtiotaito


Valtiotaidon suurimpia mestareita ovat ne, jotka eivät tiedä mitä tekevät (A.J.P.Taylor)


Valtiomiehet ja diplomaatit


Elävä rummunlyöjä on arvokkaampi kuin kuollut keisari (Napoleon)


Hallitseminen


Demokratiassa saavat idiootit valita, diktatuurissa he saavat hallita (Bertrand Russell)


Ministerit, poliittiset johtajat


Vaikkei olisi ollut kuin päivän yleisenä naisena tai ministerinä, tuota nimitystä saa pitää koko ikänsä. (César Campinchi)


Politiikan taito ja keinot


Politiikka on sotaa ilman verenvuodatusta, sota on politiikkaa verenvuodatuksen kanssa. (Mao Tse-tung)


Suoraan sanoen


Napoleon vuonna 1813 Louis Marmontille:

  • Shakkilautani on joutunut sekaisin.


Oikeus ja vallankumous


Mitä huonompi valtio, sitä enemmän lakeja. (Tacitus)


Rauha ja sota


Toivomme rauhaa koko maailmalle, mutta niille, jotka eivät sitä käsitä, julistamme sodan. (Giuseppe Giusti)


Historiallisia kuvia


Kuninkaat ovat historian orjia. (Tolstoi)


Keskustelua, kirjoituksia


Hauskaa että tulitte tänne. Minulla on satoja asioita, joita en halua sanoa teille. (Oscar Wilde)


Ihmisen kuvia


Kun hän lopulta päätti riisua naamionsa, oli jo liian myöhäistä; se oli ehtinyt kasvaa häneen kiinni. (Wieslaw Brudzinski)


Iän tuomaa


Ei ole väliä sillä, miten ihminen kuolee, mutta kylläkin sillä, miten hän elää. (Samuel Johnson)


Nerous ja hulluus


Ei kukaan pääse niin pitkälle kuin se, joka ei tiedä minne on menossa. (Oliver Cromwell)


Tyhmyys, typeryys


Asiat näyttävät suuremmilta kaukaa kuin vierestä katsottuina. (Caesar)


Totuus


Taideteos on tietyn luonteenlaadun tulkitsema osa todellisuutta. (Emile Zola)


Juttuja


  • Ei tällaista sattunut Paasikiven aikana!


Sananlaskuja


Kauimmaksi näkee se, jolla on pisin nenä.Omista lausumistaan mukaan ottamista sitaateista mainittakoon seuraava Urho Kekkosen miete: "Opportunismi on taito purjehtia toisten nostamalla tuulella."


Kirjan sivuilta ilmenee, että UKK on kirjannut muistiin esimerkiksi lordi Actonin huomautuksen siitä että valta turmelee, ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Samoin Talleyrandin maininta "Vaikeimpia asioita poliitikolle on valita oikea syrjäänvetäytymisen hetki" on ollut hänen tiedossaan, kummallakin olisi ollut viesti myös Simo Sakarille.


AV