640695.jpg

 

SAMULI PARONEN –PALKINTO MYÖNNETTY MIRKKA REKOLALLE

 

Vuoden 2007 Samuli Paronen –palkinnon saa kirjailija ja aforistikko Mirkka Rekola ansioistaan aforistiikan alalla.

 

Palkinnon perustelut

"Mirkka Rekola on aforistiikallaan uudistanut merkittävästi suomalaista aforismikirjallisuutta. Jo hänen esikoisaforismikokoelmansa Muistikirja perustui avoimeen ja merkitykseltään monitulkintaiseen ilmaisuun, joka kutsui lukijansa intensiiviseen ja syventyvään lukemiseen. Rekola rakentaa taitavasti sarjallisia kokonaisuuksia, joiden pääviestinä on elämän ykseys, jakamattomuuden kokemus, johon kaikki elollinen kuuluu. Hänen tapansa ilmaista on vivahteikasta, yllättävääkin. Mirkka Rekola osoittaa syvästi omintakeisella ja monihahmotteisella tuotannollaan, miten laajoja ilmaisumahdollisuuksia aforistiikka tarjoaa."

 

Samuli Paronen -palkinto

Samuli Paronen –palkinto myönnetään ansioista aforistiikan alalla. Palkinto on jaettu vuodesta 2006, ja se myönnetään vuosittain. Palkinnon jakaa Suomen aforismiyhdistys, saajan päättää yhdistyksen hallitus. Palkinto on nimetty kirjailija Samuli Parosen (1917-1974) mukaan, jonka aforismikokoelmaa Maailma on sana (1974) pidetään suomalaisen aforistiikan huippuihin kuuluvana.

Palkinto käsittää seppä Upi Anttilan taoksen sekä kunniakirjan. Palkinnon saaja julkistetaan vuosittain Samuli Parosen syntymäpäivän 23.5. tienoilla.

 

Mirkka Rekola

Mirkka Rekola (s. 1931) kuuluu maamme merkittävimpiin runoilijoihin ja aforistikkoihin. Hän debytoi vuonna 1954 runokokoelmallaan Vedessä palaa. Mirkka Rekolan runo-, aforismi- ja muu tuotanto on jatkunut jo runsaat viisikymmentä vuotta.

Vuonna 1995 Mirkka Rekolalle myönnettiin taiteen Suomi-palkinto. Kiitospuheessaan raati mainitsi Rekolan tuotannon muuttaneen runon kirjoittamisen ja lukemisen perinteitä ja hänen sanataiteensa kuuluvan maailman merkittävimpiin. Rekola on palkittu lukuisilla muillakin palkinnoilla ja hänen tuotantoaan on käännetty useille kielille.

"Mirkka Rekolan runojen uutuusarvo kokoelma kokoelmalta on siinä, että hän puhuu asioista joita me syvimmillämme elämme, mutta jotka me myös onnistumme hämärtämään muodikkailla kysymyksillä, teorioilla ja debateilla…" "Rekolan runojen uutuus- ja ikuisuusarvo on myös kielessä, joka välkkyy merkitysten spektrejä ja paljastaa kokemuksena sen, miten näkymättömäksi luulemamme kuitenkin näkyy."  (Liisa Enwald, Taite-lehti 4/04)

Rekola on myös suomalaisen aforistiikan merkittävä uudistaja. Vuonna 1969 ilmestynyttä aforismikokoelmaa Muistikirja pidetään suomalaisen aforismin käännekohtana. Sen on sanottu aloittaneen modernin suomalaisen aforistiikan. Muistikirjassa Rekola rakentaa aforistisia sarjoja ja lähentää proosarunoa aforismiin luoden aforistiikalle uusia ilmaisumahdollisuuksia. Rekolan aforistinen tuotanto on koottu teokseen Tuoreessa muistissa kevät (1987).

 

Mirkka Rekolan aforismeja

 

Älä tee kuvaa. Kaikki on.

 

Maailma katettu pöytä, siinä näet nälkäsi.

 

Tarpeeton pyyhitään yli.

 

Maailma pakottaa, luita myöten.

 

Vanhan ajattelun menetelmät eivät ole enää niiden ongelmien, joissa elämme.

 

Lapsena minä sanoin että teen mitä tahdon. Nyt minä tahdon mitä teen.

 

Jos tahto on vapaa, voiko se olla sinun?

 

Sinä sanot sitä kuolemaksi, se sanoo sinua siksi.

 

Älä nyrkkiä, heristä korvia.

 

Kehut itsesi maasta taivaaseen, sinne sinulla on kiire.

 

Aika pysähtyy missä vain niille, joita se ei sido.

 

(Mirkka Rekola)

 

 

(valokuva: Sami Feiring)