508175.jpg


Haastateltavana aforistikko Pauli Luoma. Hän on julkaissut kolme aforismikokoelmaa: Kyynluita (2004), Kyynkieli (2005) ja Kyyoppi (2006).

Pauli Luoma, kuka olet?

Jaa-a, se on itsellänikin selvityksen alla. Turussa asun ja kirjoittelen. Vuonna 1998 julkaistiin ensimmäiset tekstini, runoja Reviiri-antologiassa. Olen kirjoittanut vuodesta 1996.

Mistä kipinä kirjoittamiseen tuli?

Se oli vahinko. Olin naurattanut itseäni hauskoilla tilanteilla. Sitten tuli mieleen, että miksi en kirjoittaisi niitä paperille sketseiksi. Vähitellen alkoi tulla runoja ja muutakin.

Miten aforismit tulivat kirjoittamiseesi?

Vahingossa nekin. Vein silloiselle läänintaitelijalle Tommi Parkolle juttujani luettavaksi. Hän sanoi: "Tee niistä aforismeja!" Minähän tein.

Miten esikoisaforismikokoelmasi Kyynluita syntyi?

Sitä synnytettiin pitkään. Kirjoitin ensi alkuun parikin kokoelmaa, mutta ne eivät olleet tarpeeksi hyviä, eivätkä menneet kustantajalla läpi. En mielelläni loputtomiin hio tekstejäni, ennemmin kirjoitan uutta kuin palaan vanhaan.

Olet julkaissut aforismeja jo kolmen kokoelman verran, Kyy-trilogian. Missä vaiheessa ajatus trilogiasta syntyi?

Se syntyi ensimmäisen kirjan (Kyynluita) jälkeen, en ollut sellaista alun perin suunnitellut.

Mistä kyy?

Kyy tuli ensimmäisen kirjan nimeen yhdestä kirjan aforismista. Siitä teema sitten jalkautui kahteen myöhempäänkin kokoelmaan: Kyynkieli ja Kyyoppi.

Kuvaako sana "kyy" aforismikokoelmiesi sisältöä?

Toivottavasti. Ainakin toinen kirja on käärmeenpurema. Ja oikeastaan kirjat vain "pahenevat" trilogian myötä, kolmas on ehkä kaikkein synkin. Sävyt tummenevat loppua kohti.

Ovatko omat ajatuksesi maailmasta muuttuneet synkemmiksi?

Ehdottomasti. Tosin jossain vaiheessa ajattelin kelkan kääntämistä ja ryhtyväni kirjoittamaan myönteisempiä aforismeja; halusin nähdä ihmisen hyvänä. Mutta nämä aikeet hautautuivat nopeasti synkemmän tekstin alle, en päässyt kyystä eroon. Asioiden pohtiminen muun muassa lukemisen ja kirjoittamisen kautta on selkeyttänyt kuvaani maailmasta.

Miten viimeisin aforismikokoelmasi Kyyoppi eroaa aiemmista?

Synkkyydeltään ja muutenkin, myös kielellisesti. Tämän kokoelman kirjoittamiseen sain paljon virikkeitä Lassi Kämärin Loistavasta puhalluksesta.

Mitä muuta kirjoitat aforismien lisäksi? Mitä on seuraavaksi tulossa?

Aloitin sketseillä ja runoilla. Seuraavaksi ilmestynee fragmenttikokoelma. Teemoina muun muassa luonto, kuluttaminen, Yhdysvallat, maailman tila. Pohdiskelen fragmenteissani myös alkeiskulttuurien, yksinkertaisen elämän mahdollisuutta. Absurdia huumoriakin on niissä mukana. Myös novelli on lajina alkanut kiinnostaa.

Nähdä ihminen hyödyllisenä: hän tulee pelastamaan maailman, jonka aiheutti. (Pauli Luoma)

SF