lehtio.jpg

Keskiviikkona 15.3. klo 18.00 yhdistyksen kevätkokous ja Markku Envallin esitelmä

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, minkä jälkeen kirjailija ja kirjallisuudentutkija Markku Envall pitää vuosikokousesitelmän aiheenaan "Kuinka aforismeja kirjoitetaan". Alustuksen jälkeen on mahdollisuus kysymyksiin ja keskusteluun.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tilaisuudessa on mahdollisuus ostaa Vuoden aforismikirjaksi valittua Envallin uusinta aforismikokoelmaa Ja Job antaa anteeksi hintaan 20 e (norm. 24 e) ja kirjaa Maailma aina mukana hintaan 15 e (!, norm. 31 e). Maailma aina mukana sisältää Envallin viisi ensimmäistä aforismikokoelmaa vuosilta 1983-1994, muun muassa Finlandia-palkitun teoksen Samurai nukkuu. Kirjoihin saa tekijältä halutessaan omistuskirjoituksen.

 

Markku Envall on keskeisimpiä aforistikkojamme, esikoiskokoelma Rakeita ilmestyi 1983. Envall on kirjoittanut myös muun muassa esseitä sekä tutkinut suomalaista aforistiikkaa. Hän on myös toimittanut teoksen Aforismin vuosisata, joka sisältää aforismeja 54 suomalaisen aforistikon tuotannosta.

Paikkana on Rikhardinkadun kirjaston kokoushuone (1. krs.), Rikhardinkatu 3, Helsinki. Kevätkokoukseen ja Markku Envallin esitelmää kuuntelemaan ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.

MUUTA TULEVAA TOIMINTAA

Torstaina 30.3. klo 18.00 kirjailija Hannu Mäkelä kertoo kirjailija ja aforistikko Samuli Parosesta

 

Hannu Mäkelän kirja Samuli – muistelma Samuli Parosesta (Otava) ilmestyy maaliskuun puolivälissä. Kirjeenvaihtoon, tapaamisiin ja läheisten kertomaan perustuvassa kirjallisessa muotokuvassa Hannu Mäkelä kuvaa vaikuttavasti Samuli Parosen dramaattisia elämänvaiheita ja yksinäisyyden ja ankarien olosuhteiden keskellä sanan voimaan uskoneen lahjakkuuden henkistä voimaa. Samuli Parosen aforismikokoelma Maailma on sana (1974) kuuluu suomalaisen aforistiikan arvostetuimpiin saavutuksiin.

 

Tilaisuudessa voi ostaa Mäkelän uutuusteosta erittäin edulliseen 20 euron hintaan (norm. 31,50 e) ja saada siihen kirjailijan signeerauksen.

 

Hannu Mäkelä on kirjoittanut proosaa, runoja, näytelmiä, kuunnelmia ja lastenkirjoja sekä toimittanut muun muassa teokset Suomalaisen aforismiviisauden kultainen kirja (1989) ja Samuli Paronen: Testamentti. Jälkeenjääneitä mietteitä (2000). Hänet on palkittu lukuisilla palkinnoilla. Lisätietoa: www.hannumakela.com.

 

Tilaisuus järjestetään Rikhardinkadun kirjaston kirjallisessa salongissa (3. krs), Rikhardinkatu 3, Helsinki. Tervetuloa!

 

***

 

* 18.4. Suomalaisen aforismin päivä, jolloin aforismi on esillä muun muassa mediassa.

* Keskiviikkona 17.5. klo 18.00 runoilija ja aforistikko Mirkka Rekola kertoo aforismeistaan ja kirjoittamisestaan. Tilaisuudessa on mukana myös kirjailija ja aforistikko Arto Seppälä sekä aforistikot Jorma Kekki ja Hannu Paronen. Tilaisuudesta tulee tarkempaa tietoa myöhemmin. Paikkana Tampereen pääkirjasto, luentosali 2.

* Toukokuun loppupuolella yhdistys myöntää ensimmäisen Samuli Paronen –palkinnon ansioista aforistiikan alalla.

* 14.-16.6. Varsinais-Suomen kansanopiston järjestämät valtakunnalliset aforismipäivät: aforismiaiheista opetusta, aforismiseminaari ja muuta ohjelmaa. Opettajina muun muassa kirjailija, aforistikko ja tutkija Torsti Lehtinen. Tiedustelut: p. (02) 477 900, www.paimio.fi/kansanopisto, kansanopisto ( at ) paimio.fi.

 

MUUTA TIEDOTETTAVAA

 

Uutuusteoksia

 

Kristiina Ketola-Orava on julkaissut maaliskuun alkupuolella runo- ja aforismikokoelman Olipa toisenkin kerran. Ketola-Oravan esikoisteos on kokoelma äitipuolen runoja ja aforismeja. Kirjassaan kirjailija valottaa omien kokemustensa kautta uusperheen, sijaisäidin ja äidin elämää. "Gallupeissa virhemarginaalit sallitaan. Elämässä ei juurikaan." "Miksi maksaisin potut pottuina? Tarvitsen ne kahdeksan hengen keittoon." "Perjantaina karkkien jako. Lauantaina lasten." "Kuoriutumistanne en nähnyt. Sain kuitenkin opettaa teitä lentämään.". Kirjaa voi tilata kustantajalta hintaan 12 e + postituskulut 3 e: Vihreä kettu, jaakko.hiltunen ( at ) vihreakettu.fi, www.vihreakettu.fi, p. 044 266 9516.

 

Aforistikko ja runoilija Jorma Kekiltä on ilmestynyt 6.3. runokokoelma Rakkauden suhteellisuusteoria (kust. Sanasato, www.sanasato.net, sanasato ( at ) kolumbus.fi, p. (03) 222 0119).

 

Tulevia julkaisuja

 

Hannu Mäkelän teos Samuli – Muistelma Samuli Parosesta (Otava) ilmestyy maaliskuun puolivälissä. Kirjasta on tarkempaa tietoa edellä sekä sivuilla www.otava.fi.

 

Olli Hyväriseltä ilmestyy esikoisaforismikokoelma Vielä kerran tulee toisenlainen aika (Kesuura) maalis-huhtikuussa. Hyvärinen on aiemmin julkaissut muun muassa runoja ja romaaneja sekä aforismeja muun muassa Kerberos-lehdessä.

 

Jäsenmaksu

 

Yhdistyksen 10 euron suuruisen jäsenmaksun (kannatusjäseniltä 20 e (henkilöjäsenet) tai 100 e (yhteisöt)) voi maksaa tilille Nordea 147030-256035 (Suomen aforismiyhdistys). Käytä maksaessasi viitenumeroa 123. Kun maksat jäsenmaksusi, toimitathan meille myös yhteystietosi (ellei meillä niitä jo ole), jotta voimme lähettää sinulle jäsentiedotteet.

 

Onko sinulla hassuttelevia, leikkimielisiä, ehkä hieman vietteleviäkin aforismeja?

 

Ylen Radio 1:n Päivän mietelauseessa (arkisin klo 11.55) luetaan keväällä parin viikon ajan mietelauseiden sijasta VIETElauseita. Löytyykö sinulta hassuttelevia, leikkimielisiä, ehkä hieman vietteleviäkin aforismeja luettavaksi kyseisessä ohjelmassa? Aforismit voivat olla olemassa olevia, julkaistujakin, tai voit kirjoittaa niitä varta vasten tätä tarkoitusta varten. Ohjelmaan valituista ja siinä luetuista aforismeista maksetaan Kirjailijaliiton taksojen mukainen palkkio. Lähetä aforismisi viimeistään lauantaina 15.4. Seppo Puttoselle, seppo.puttonen ( at ) yle.fi tai Seppo Puttonen, Yleisradio, PL 64, 00024 Yleisradio.