27750.jpg

Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo kirjailija Samuli Parosesta torstaina 30.3. klo 18.00 Rikhardinkadun kirjastossa, Rikhardinkatu 3, Helsinki. Tilaisuudessa kuullaan myös Samuli Parosen aforismeja, lisäksi Hannu Mäkelän uutuusteosta on saatavilla erittäin edulliseen hintaan.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hannu Mäkelän uutuusteos Samuli – muistelma Samuli Parosesta kertoo Parosesta kirjeenvaihtoon, tapaamisiin ja läheisten kertomaan perustuen. Mäkelä kuvaa kirjassaan vaikuttavasti Parosen dramaattisia elämänvaiheita ja yksinäisyyden ja ankarien olosuhteiden keskellä sanan voimaan uskoneen lahjakkuuden henkistä voimaa.

 

Samuli Parosen (1917-1974) kirjailijanuraan sisältyy kahdeksan romaania, yksi novellikokoelma ja yksi aforismikokoelma, postuumina julkaistu Maailma on sana (1974). Maailma on sana -teosta pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimpana suomalaisena aforismikokoelmana.

 

Paronen oli mies, jolle maailma oli sana. Hän eli vaatimattomasti, kärsi rahapulasta ja sairauksista ja huolehti hankalasta vaimostaan kuin poika äidistään. Valtion kolmivuotinen apuraha antoi Paroselle ensimmäisen kerran mahdollisuuden keskittyä pelkästään kirjoittamiseen, mutta sen päätyttyä toimeentulo oli jälleen hankittava muualta.

 

Nuoreen kustannustoimittajaan ja kirjailijaan Hannu Mäkelään Paronen teki lähtemättömän vaikutuksen jo ensi kohtaamisesta lähtien. Mäkelälle Paronen edusti todellista kirjailijaa, jonka hän otti esikuvakseen ja isähahmokseen.

 

Hannu Mäkelän tuotantoon kuuluu proosaa, runoja, tarinoita lapsille, näytelmiä ja kuunnelmia sekä suomalaisen runouden ja proosan antologioita. Hänet on palkittu lukuisilla palkinnoilla ja hänen tuotantoaan on käännetty viidelletoista kielelle.

 

Samuli Parosen aforismeja:

 

Miettiessäni mitä sivistys on minusta tuntuu ettei se ainakaan ole sitä mihin sitä käytetään.

 

Eniten järkeä kuluu suuriin typeryyksiin.

 

Todelliset voittajat eivät kilpaile.

 

Himoitsemme kokea turvallista pelkoa.

 

Ne laskevat keskiarvoja kohtuuttomuuksiensa peitteeksi.

 

Suomi kuuluu hyvinvointivaltioihin, suomalaiset pahoinvointikansoihin.

 

Jos tahdot hävitä sodassa, mene rintamalle. Jos tahdot voittaa, ryhdy myymään kranaatteja.

 

Karja syntyy paimentaen.

 

Kaikki eivät voi paeta riviin.

 

Emme tiedä. Myymme sitä Jumalana.

 

Jos hinta on sama, valitsevat ihmiset yleensä mieluummin hyvän kuin huonon, ellei se ole hengentuote.

 

TERVETULOA!