CopAforismi.jpg

 

 

Aforismit, nuo jalot mietelauseet, joilla cicerot ja caesarit keskustelivat keskenään antiikin aikoina, ovat taas muotia myös Suomessa. Aforismit ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, joten ehkä ne sopivat juuri suomalaisten suuhun.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tänä vuonna on ilmestynyt liuta suomalaisia aforismikirjoja. Tuoreita mietelauseita ovat viilanneet muun muassa Markku Envall kirjassaan Ja Job antaa anteeksi (WSOY 2005) ja Maija Paavilainen kirjassaan Ikinainen (Kirjapaja 2005).

 

Suomeen on perustettu myös aforismiyhdistys, joka kokoaa yhteen aforismeja kirjoittavat ja niitä harrastavat ihmiset. Kesällä 2004 järjestetty (*) ensimmäinen valtakunnallinen aforismikilpailu ratkesi viime kesänä. Voittajia oli kolme: Olli-Jukka Jokisaari, Sami Feiring ja Johannes Ojansuu. Heistä kaksi on filosofian opettajia.

 

Kautta aikojen suosituimpia aforistikkoja ovat olleet Seneca, Cicero, Horatius, Goethe, Friedrich Nietzsche ja Albert Schweitzer. Kotimaisista kirjailijoista löytyy myös monta painavaa sanojaa: Erno Paasilinna, Mirkka Rekola, Eero Suvilehto, Markku Envall ja Samuli Paronen.

 

Kunnon aforismi ei tyydy olemaan populaari elämänviisaus tai löysää elämäntaidon rihkamaa. Terävyys, yllätyksellisyys ja niukkasanaisuus kuuluvat lajin parhaisiin perinteisiin.

 

Antiikin ajoista meille periytyneissä aforismeissa on sekä itsestäänselvyyksiä että yhä vielä yllättäviä sivalluksia. Monet sanonnat ovat jokapäiväisessä käytössä ympäri maailmaa, kuten Ciceron sanat hänen kirjeestään ystävälleen Atticukselle: "Niin kauan kuin on elämää, on toivoa."

 

Uusia oivalluksia?

 

Myös Raamatusta löytyy oma aforismikokoelmansa. Se on nimeltään Saarnaajan kirja. "Ei mitään uutta auringon alla", väittää Saarnaaja. Silti uunituoreessa suomalaisessa aforismikilpailun sadossa on jopa vereksiäkin oivalluksia.

 

Suomen aforismiyhdistyksen internet-sivuilla Olli-Jukka Jokisaari kirjoittaa: "Kuluttaja on keskiarvo", "Kuluttaja voidaan aina korvata toisella, yksilöä ei koskaan" ja "Paha on sen olla, joka ei sanoja löydä."

 

Sami Feiring puolestaan: "Jo viinapullon kaulasta löydät kierteen. Alaspäin jatkaessasi saavut pohjalle.", "Valheesta maksetaan enemmän. Totuus on kutsumusala." ja "Peukut vaan pystyyn, niin elämä ottaa sinut kyytiinsä."

 

Johannes Ojansuun kynästä ovat peräisin seuraavat mietelmät. "Valo ilman varjoja. Autiomaa." "Ainoastaan vähemmistöt puhuvat demokratiasta. Enemmistön ei tarvitse." "On hyvä muistaa: puolueisiin kuuluu vain puolueellisia ihmisiä."

 

Suomen aforismiyhdistyksen kotisivuilta osoitteesta www.aforismi.vuodatus.net löytyy lisää aforismeja. Siellä on myös naisten tekstejä, vaikka laji onkin miehiseksi vakiintunut.

 

EILA JAATINEN

Juttu on julkaistu Vantaan Lauri –lehdessä 41/05

 

(*) Aforismiblogin toimituksen kommentti: Aforismikilpailusta keskusteltiin jo kesällä 2004, mutta se järjestettiin myöhemmin - julkistettiin loppuvuodesta 2004, määräaika töiden jättämiselle päättyi 30.4.2005 ja tulokset julkistettiin lokakuussa 2005. Kilpailun voitti Jokisaari; Feiring ja Ojansuu palkittiin kunniamaininnoin.