...ilman lenkkareita tuulipuku on vain tuulessa kahiseva keskituloinen...

 

(Kari Hotakainen kirjassaan Elämä ja muita juttuja, 2001, WSOY)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

On köyhälläkin kahisevaa: tuulipuku.

 

(Lassi Kämäri, Parnasso 4/2002)

 

 

Rikkaita ovat tuulipuvun käyttäjät, sillä heiltä löytyy aina kahisevaa.

 

(Alivaltiosihteeri kirjassaan Elämä edessä, niska takana – virallisimmat ajatelmat, 2004, Otava)

 

 

On köyhälläkin kahisevaa, tuulipuku.

 

(Lassi Kämäri aforismikokoelmassaan Loistava puhallus, kevät 2005)

 

 

On köyhälläkin kilisevää, kulkuset.

 

(Kari Hongisto Paimion aforismipäivillä kesäkuussa 2005, kun keskusteltiin Kämärin aforismista)

 

 

Ja onhan köyhälläkin kahisevaa. Jos ei muuta, niin tuulipuku.

 

(nimimerkki Eero pakinassaan Tiedonantajassa 17.6.05)

 

 

Kahisevaa tuulipukua käytetään rahan/rahattomuuden yhteydessä kuulemma myös Reijo Mäen kirjassa Nuoruustango (2005, Otava)

 

 

Lassi Kämäri, miten tuulipukuaforismisi on syntynyt?

 

Istuskelin Urhon pubissa kaljalla ja katselin ikkunasta ulos. Kadulla syystuuli tukisti Kansallismuseon tammista tippuneita lehtiä. Pari lenkkeilijää viuhtoi vastatuuleen tuulipuvuissaan. Vilkaisin lompakkooni, olisiko vielä kahisevaa pariin kaljaan. Mielikuva tuulipukujen kahinasta yhdistyi setelien kahisemattomuuteen. Siihen kun lisäsi vielä jatkuvan huolen köyhistä, ajatus nytkähti liikkeelle.

 

Joku on ollut sitä mieltä, että kyseinen aforismisi on pelkkä sanaleikki ilman sisältöä. Mitä olet halunnut sanoa aforismillasi?

 

Että köyhällä ei juuri muuta kahisevaa ole kuin tuulipuku. Lompakko on aina tyhjä. Viittaan myös tuulipukukansaan, joka rahan puutteen takia rahtaa viinansakin Virosta.

 

Jenkkilässä rapstaroille tuulipuvusta on tullut univormu, viimeinen muistutus katu-uskottavuudesta, kun kaulassa killuu kolmen kilon kultakäädyt ja sormissa säihkyy timanttisormukset. Slummeista ja köyhyydestä liian nopeasti rikkauteen nousseille tyylilliset ylilyönnit ovat normaaleja. Ehkä tämä aforismi viestii myös gangstaukkojen yhteydessä henkisestä köyhyydestä ja omien arvojen ja lähtökohtien nopeasta unohtamisesta.

 

Lauseessa yhdistyy kyllä suhteellisen napakalla tavalla yhteiskuntakriittisyys ja yllätyksellinen huumori.

 

Miltä tuntuu kun aforismisi tuntuu elävän omaa elämäänsä maailmalla?

 

Hyvältä. Googlella seurailen sen liikkeitä virtuaalimerellä. Sen synnyttäminen on jo pantu monen muun piikkiin. Viimeksi se oli aforistikko Kari Hännisen lause.

 

Lukevat kaverini lähettelevät minulle vihjeitä mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista ja pastisseista.  Kevyt variaatio peittää jäljet kuin lumisade.

 

Mutta kirjallinen varkaus on täysin selvä, jos minä olen viikkoa aikaisemmin lähettänyt kirjani lehden päätoimittajalle, joka seuraavalla viikolla kirjoittaa pakinassaan näin: "Ja onhan köyhälläkin kahisevaa. Jos ei muuta, niin tuulipuku."

 

 

Jos törmäät kahisevaan tuulipukuun muuallakin, ilmoita siitä meille, niin lisäämme tiedot tähän juttuun. Vihjepalkkiota emme kuitenkaan maksa!