VALTAKUNNALLISEN AFORISMIKILPAILUN VOITTAJA RATKENNUT

Kilpailun olivat järjestäneet Varsinais-Suomen kansanopisto ja Paimion kaupunki.

AFORISMIKILPAILUN TULOKSET

Valtakunnallinen aforismikilpailu on ratkennut. Kilpailun voitti Olli-Jukka Jokisaari Turusta, joka saa voitostaan 500 euron palkinnon. Kunniamaininnoilla palkittiin Sami Feiring Helsingistä ja Johannes Ojansuu Hämeenlinnasta.

 

KILPAILUN TAUSTAA

Varsinais-Suomen Kansanopisto ja Paimion kaupunki järjestivät ensimmäiset valtakunnalliset aforismipäivät kesäkuussa 2004. Onnistuneen tapahtuman innostamana opisto ja kaupunki päättivät järjestää valtakunnallisen aforismikilpailun.

Kilpailussa haettiin laajaa aforismisikermää tai itsenäistä aforismikokoelmaa. Kirjoittajilta edellytettiin, että he eivät olleet julkaisseet omaa aforismikokoelmaa, omakustanne ei kuitenkaan ollut este kilpailuun osallistumiselle.

Määräaika kilpailutöiden palauttamiselle oli 30.4.2005. Kilpailutöitä tuli yli 90, mikä oli moninkertainen määrä odotuksiin nähden.

Nelihenkiseen raatiin kuuluivat kirjailija Markku Envall, lehtori Hilja Mörsäri, aforistikko Lassi Kämäri ja runoilija Eija Tuomela. Raadin sihteerinä toimi runoilija Tommi Parkko. Raati tutustui kesän aikana kilpailutöihin ja syyskuussa pitämässään tapaamisessaan se ratkaisi voittajat.

Vuoden 2005 aforismipäivien ja aforismikilpailun järjestämistä on tukenut taloudellisesti Alfred Kordelinin säätiö.

 

PALKITTUJEN ESITTELYT

VOITTAJA

Olli-Jukka Jokisaari on syntynyt Mikkelissä 1968 ja asuu nykyään Turussa. Hän toimii filosofian ja psykologian lehtorina Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukiossa. Jokisaari on kirjoittanut aforismeja noin 15 vuoden ajan ja julkaissut omakustanteena yhden aforismikokoelman.

Arvostaminaan aforistikkoina Jokisaari mainitsee Erno Paasilinnan, Markku Envallin ja Samuli Parosen. Myös Friedrich Nietzschen, Elias Canettin ja Georg C. Lichtenbergin tekstit ovat olleet hänelle antoisia keskustelukumppaneita.

Aforistiikan ohella Jokisaari on perehtynyt myös kasvatus- ja ympäristöfilosofiaan. Hänen kasvatusfilosofinen artikkelinsa "Elinikäinen oppiminen – häpeä ja dehumanisaatio" palkittiin Aikuiskasvatuslehden vuoden 2004 tiedeartikkelina.

KUNNIAMAININNALLA PALKITUT

Sami Feiring (s. 1963) on helsinkiläinen kirjoittaja. Hänen aforismejaan on julkaistu lehdissä ja luettu YLE Radio 1:n Päivän mietelauseina. Hän on julkaissut dosentti Heikki Ojan kanssa kalenteritietoutta käsittelevän kirjan Päivien kirja.

Feiring on kirjoittanut ensimmäiset aforisminsa 1990-luvun alkupuolella, mutta harrastanut niiden kirjoittamista aktiivisemmin vuodesta 2004 lähtien. Hän toimii Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtajana.

Johannes Ojansuu (s. 1961) on hämeenlinnalainen filosofian opettaja. Hän on julkaissut vuonna 2004 filosofisen teoksen Pyhyys - rajalla oleva ihminen. Ojansuu valmistelee parhaillaan väitöskirjaa filosofisesta antropologiasta.

Ojansuu aloitti kirjoittamisensa runoista, joita kirjoitti aktiivisesti 1980-luvun puolivälistä vuoteen 1996. Hän sai J. H. Erkon palkinnon vuonna 1991. Sittemmin runot kuitenkin jäivät ja pääpaino siirtyi teoreettiseen filosofiaan. Ojansuun aforismit ovat syntyneet viimeisten 15 vuoden aikana lähinnä filosofisen pohdiskelun sivutuotteena.

 

RAADIN PERUSTELUT

"Olli-Jukka Jokisaaren Hengen helium on runsas, jäsennetty ja julkaisuvalmis aforismikokoelma. Sen erottaa kilpailutöiden korkeatasoisesta kärjestä jo jyrkkä riippumattomuus elämäntaidon- ja viisauden perinteisestä rihkamasta. Sen tilalle Jokisaari tuo hellittämättömän analyysin yhteiskunnan ja maailman tilasta, ihmisen, ympäristön ja kulttuurin rapautumisesta markkinatalouden ja globalisaation rautakourissa. Hänen kritiikkinsä hyökkäävyys ja oivaltavuus leimahtelevat niukkasanaisiin, tylysti väittävin aforismein, joissa lajin parhaat perinteet osoittavat elinvoimansa."

"Sami Feiringin käsikirjoitus on yllätyksellinen, mietitty ja kieleltään poikkeuksellisen rikas ja raikas kokoelma. Sen tekijä luotsaa lauseensa läpi aforismin ikiaikaisten karikkojen hallituin ja varmoin ottein. Hänen vahvuutensa on lajityypin tradition vankka tuntemus ja hyödyntäminen.

Aforistisella soihdullaan Feiring valaisee maailman, elämän ja elämisen paradoksaalisia ja absurdeja puolia, laitapuolen pimeitä katuja ja vallan varjoisia kabinetteja. Hän punnitsee instituutioiden moraalia ja mädännäisyyttä ja kiikaroi luonnon ja ihmisen välistä problematiikkaa ja ihmisenä olemisen ristiriitaisuutta. Hänen havaintonsa piirtyvät lukijalle viiltävän tarkkoina ja kliinisinä, hänen lauseensa ekonomisina, iskevinä ja vastaansanomattomina. Parhaimmillaan hän onnistuu tekemään pienestä suurta ja suuresta pientä.

Sami Feiringillä on kyky ajatella ja kyky ilmaista ajatuksiaan. Hän on kynä, jolla maailma kirjoittaa."

"Johannes Ojansuu erottuu aforismien kirjoittajien valtavirrasta intensiivisen ja persoonallisen ilmaisutapansa ansiosta. Hänen aforismisarjansa käsittelevät ihmisen suhdetta itseensä, toisiin ihmisiin, eri ikäkausiin, yhteiskuntaan ja sen laitoksiin sekä koko luomakuntaan.

Tarkkanäköisin havainnoin ja pohdinnoin hän purkaa sovinnaisia vastakohtaisuuksiamme (esim. ihminen - luonto, laji - yksilö, hallitseminen - luopuminen, voitto - tappio, itsetuntemus - itsepetos). Hänen lauseensa kommentoivat toisiaan, väittelevät toisiaan vastaan ja houkuttelevat lukijan mukaan keskusteluun.

Ojansuun aforismisarjat lähenevät proosarunoa. Hänen ajattelussaan on kipunoivaa, pinnanalaista liikettä ja vahva näkemyksellisyyden tuntu. Aforismiperinteestä hänen lauseensa tuovat lähinnä mieleen Mirkka Rekolan."

Näytteitä palkittujen aforismeista on tulossa Aforismiblogiin, näille sivuille siis, lähipäivinä.