Karjalainen 4.9.05:

Sanoja tuulettamassa
Hannu Paronen jatkaa Samuli Parosen ja Erno Paasilinnan aforismityötä.

Hannu Paronen:
Aamu kävelyllä - aforismeja, sarjoja, kohtauksia (Siniplaneetta 2005. 96 s.)

Suomalaista nykyaforistikkoa voi tervehtiä iloisena pelkästään lajin suhteellisen harvinaisuuden vuoksi. Hannu Parosen sukunimi ja syntymäpaikka, Virolahti, vievät ajatukset väkisinkin lajin vanhempaan taitajaan, niin ikään virolahtelaissyntyiseen Samuli Paroseen (1917-1974). Samuli Parosen elämäkertatiedot eivät kuitenkaan tue mahdollista sukulaisuussuhdetta. Kustantaja vahvistaa ounailun.

Aforistiikkamme onneksi hengenheimolaisuutta on siitäkin edestä. Samuli Parosen postuumi aforismiteos Maailma on sana
(1974) suomi valtaa, voimaa ja kunniaa. 1948 syntynyt Hannu Paronenkin kuuluu niihin, jotka uskaltavat katsoa ja nähdä sanojen taakse.
Esikoisteoksen nimi Aamu kävelyllä
vihjaa tulossa olevaan kaksihahmotteisuuksiin. Sanaleikit eivät kuitenkaan ole teoksen parasta antia silloin, kun ne pelailevat ilmeisimmillä merkityseroilla. Puujalatkin saattavat kolahdella: Kun elämästäsi alkaa yhtä ja toista puuttua, yksi ja toinen alkaa elämääsi puuttua.
Yllättävämpiä eroja löytyy, kun abstrakti kohtaa konkreettisen tason ja paljastaa fraasin onttouden: - Pidä puolesi. - Ne kaikkiko? Kielikuva elämästä korttipelinä saa uuden ilmeen, kun Hannu Paronen sujauttaa ässän hihastaan: Elämässä valtit ovat kortilla.
Klassikkolausahdusten muuntelut ovat kevyitä. Ne ulottuvat Ludwig Wittgensteinistä Lewis Carrolliin: Mistä ei malta vaieta, se on luettava ja Aika tuhlaa sinua . Ismo Alangon Rappiolla saa oman maskeerauksensa: Mustelmilla on hyvä olla, antaudu suosiolla.

Vaali rohkeuttasi

Fraasien jatkaminen onnistuu paremmin. Hannu Paronen vahvistaa valitsemansa perusajatuksen pessimismiä: Historia toistaa ainakin ikäviä asioita. Siitäkös ihminen muka oppisi! Historiallisia vääryyksiä saisi keriä aikojen alkuun saakka, ja siitä huolimatta jollakin olisi valittamista. Hannu Paronen osuu asian ytimeen: Jokaisen rauhan rajalle jää joku historian oikeuttama kiroilemaan ja puimaan nyrkkiään.
Stanislaw Jerzy Lec, natsien teloitusryhmän edestä karkuun päässyt hirtehisten aforismin mestari, muistutti: Tosi vihollinen ei hylkää sinua koskaan. Hannu Paronen huomauttaa: Yksinäisyys ei jätä, ystävistä uskollisin.
Ankara itsekritiikki ja oman käyttäytymisen tiedostaminen ovat välttämättömyyksiä: Suret sinäkin kun et minkään saavutuksen jälkeen osaa olla tyytyväinen itseesi. Sitten tapaat oikein itsetyytyväisen ja alat miettiä olisiko vammasi, ehkä sittenkin, lahja. Myös Stanislaw Jerzy Lec irvaili omahyväisyyttä, tosin tyylinsä mukaisesti pisteliäämmin: Hänellä oli itsetuntoa kuin aaveella joka ei vielä ole kummitellut.
Hannu Paronen jatkaa Samuli Parosen ja Erno Paasilinnan työtä kunniakkaasti. Ennen kaikkea on kyse vastuusta ja jatkuvista valinnoista. On vain henkilökohtaista rohkeutta , toteaa Hannu Paronen. Se on moraalisesti velvoittava lause, syytä muistaa joka päivä ja jokaisessa valintatilanteessa.

EIJA KOMU

Tietoa kirjasta kustantajan sivuilta

Tietoa Hannu Parosesta sekä tekstinäytteitä Parosen kirjasta